Отворено писмо Зорану Ђинђићу,
председнику Демократске странке

Господине Ђинђићу,

Платформа за, како назначисте, Косово коју сте презентовали приликом Ваше недавне посете сустедним државама, а "Блиц" објавио, и да нисте с поносом нагласили да је у потпуности прихваћена, тако је написана да је тешко поверовати, да би је било ко од земаља које стоје у реду с молбом да буду примљене у НАТО, одбио. Служите се језиком великих сила, при чему легализујете и оправдавате све оно, на чему су они све ове године инстистирали и постигли, када су у питању Срби. Ви сте, говорећи њиховим језиком, оправдали њихове агресивне политичке и ратне акције за које ниједан нормалан човек не може да нађе оправдање.

Из платформе се не види да Косово и Метохија представљају српско питање, а не албанско, као и да нисте тражили од великих сила да престану са манипулацијом националних мањина како би довели у ред и казнили "непослушне" народе. Требало је да се са нашим суседима на томе инсистира. Пре свега, због мира у региону. Иако су наши суседи и сами смртно преплашени да им се не догоди Косово и Метохија, бежањем од чињенице не могу побећи од истине да нису далеко од синдрома косовометохијског јер Косово и Метохија се у Македонији већ догађа.

Занимљиво је да у платформи ни на једном месту не помињете "Косово и Метохија", већ само "Косово". То исто раде и политички представници великих сила. Већ у самом одређењу територије Ви сте, баш као и они, избрисали са карте Србије део српске територије назван Метохија (Метос - назив за српску црквену земљу). Друго, кажете да очекујете и тражите од међународне заједнице да заштити животе српског становништва као и осталог неалбанског, као посебно угрожену мањину. Браво! Ви сте легализовали нову доктрину великих сила, на чему Вам посебно Вашингтон може бити захвалан, да, по потреби, нација не представља ништа, а може постати национална мањина у сопственој држави, док националне мањине инструментализова-но могу добити статус већинског народа, као што је случај са јужним делом Србије.

Господине Ђинђићу, на целом простору Републике Србије ни у једном њеном делу Срби не могу и не смеју да буду мањина. Ви сте дужни као политичар да објасните свету да Косово и Метохија није ни Корзика, ни Баскија, ни Северна Ирска, а ни Курдистан окупиран од стране Турске, већ је Косово и Метохија српска земља коју, терором и наталитетом, део по део, осваја албанска национална мањина. Ви тражите од међународне заједнице да обезбеди за Србе, како Ви кажете, на Косову потпуну самоуправу као и право њихових специјалних веза са Србијом као матичном државом. Уместо да тражите да међународна заједница само поштује и спроводи постојеће међународне законе о правима националних мањина.

Фрапантно је да Ви, као политичар, који се бори за добијање што више гласова у Србији будете тако благонаклони према албанском тероризму, те реч тероризам, или терористе ОВК и не помињете. Злочин албанске мањине и етничко чишћење Срба називате самовољом и насиљем албанских група. Господине Ђинђићу нисте смели да пласирајући своју платформу нашим суседима пред светом сакријете чињеницу да се не ради о насиљу албанских група и тиме минимизирате њихове злочине, већ о добро организованој терористичкој организацији ОВК која има свој програм, односно политичко и војно руководство, легализовано од стране великих сила. Били сте дужни да нагласите да је та иста ОВК уз помоћ НАТО-а променила само име у Албански корпус.

Злочини над Србима се настављају. Господине Ђинђићу, политичарима у свету којима је стало до личног ауторитета и очувања достојанства свог народа, добро знају да додворавање великим силама храњењем њихових апетита вечито гладних, не значи исто што и сарадња са светом. Господине Ђинђићу, у Вашој изјави коју је објавио "Блиц" рекли сте да ће следећи корак Ваше сарадње са балканским државама бити окренут наредном веку. Питам се само каква је то визија Балкана једног политичара који је допринео да његов сопствени народ доживи у последњих десет година тотално потонуће?

У последњих десет година повампирена Коминтерна злоупотребљавала је најтананија национална осећања српског народа за своје одржање на власти и уништење српског националног бића. то је био опаки посао коминтерновско - мондијалистичке идеологије. Убијали су самопоштовање српског народа, достојанство и национални понос. Српски народ је понижен. Република Српска Крајина је остала без Срба, Република Српска је разбијена, а Косово и Метохија, света српска земља је окупирана. То је биланс ове политике којој сте и Ви, господине Ђинђићу, називајући се опозицијом - кумовали.

Актуелна српска власт је све постављене задатке међународне заједнице ревносно извршавала. Вила је кооперативна. Када је власт била љута на ту међународну заједницу одмах су настали проблеми у Републици Српској. Свима вама који себе називате опозицијом одговарало је да нас актуелна власт доведе до дна, да она баш буде та да НАТО, тобоже силом, уведе у Србију, да ви то не би одрадили милом, те да пред народом останете чистих руку. Имали сте подељене улоге.

Ви, господине Ђинђићу, господа Драшковић и Шешељ и још поједине минорне странке, глумили сте опозицију, а свако од вас је у датом тренутку помогао да се владајућа олигархија учврсти на власти. Ви нисте никаква српска опозиција, ви сте само окупирали политички простор Србије. Ви сте инструмент у рукама актуелне српске власти и свевишњег са Запада. Зато сте лично одговорни за апатију и духовни бол српског народа, за улудо трошење енергије по улицама 1997. године. Нема Србији опоравка. Тешко је уздићи се из ничега ка нечему. На националним развалинама и српском националном згаришту не можемо градити демократску српску државу за 21. век. Без темеља нема ни грађевине. На згаришту светосавља, а без светосавља, за нас Србе резервисано је само место у паклу.

Објављено у листу "Глас јавности"

12. 10. 1999. године