Скупштина Уније "ПОКРЕТ за КиМ"и Савет за културу, традицију и обичаје КиМ доделила је 25.02.2006. године у Нишу Светлани Петрушић повељу "СРПСКИ ВИТЕЗ" за целокупно стваралаштво и настојање да од заборава сачува минуле догађаје, људске судбине и кошмар једног времена, за исказану бригу о српској заједници у расејању, борбу и спас српског народа и слободне српске државе

Б Е С Е Д А

Светлане Петрушић на додели признања "СРПСКИ ВИТЕЗ" 25.02.2006. године у Нишу
Срећа је за човека када има могућност избора. Ја сам изабрала. Изабрала сам да будем слободна. Ово је најтежи пут и најчаснији. Цео мој професионални рад, моје књиге, моји филмови, у служби су истине. Пре свега, о страдању српског народа и планском разбијању српске државе. Ако ми Срби не подигнемо свој глас против злочина над сопственим народом, ко ће то да учини?!
Живимо у времену медијског насиља где се лаж намеће као истина. Медији су постали опасно средство у рукама неонацистичких, неоколонијалних сила и повампирене коминтерне. У име новог светског поретка, САД, као и Велика Британија и Немачка, починиле су масовни злочин над српским народом. НАТО је приватна војска терористичке УЧК албанске националне мањине на Косову и Метохији. Али, ток српске историје би сигурно био другачији да није велеиздаје, комунистичког и корумпираног Београда. Зато су, још увек, српске жртве табу тема.
Српско питање је питање слободе и демократије, питање људских права и људског достојанства.
У име људског достојанства не смемо у себи да капитулирамо. Не смемо да дозволимо да убију нашу вољу, да постанемо равнодушни на српску патњу, да униште наш понос и достојанство, да униште наш национални идентитет, да нам сломе кичму и да од нас направе толерантне идиоте.
Побуна је морални чин. То је витешки чин. Зато, мора да будемо гласни у нашој побуни. Српска држава је под окупацијом. Косово и Метохија је данас логор за Србе. Пут до слободног Косова и Метохије, и до слободне наше отаџбине Србије, није пут трпљења.
Захваљујем на овом признању и оно што могу да обећам, то је да нећу стати.