ПРВИ ПОЛИТИЧКО-ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ О СТРАДАЊУ СРБА У ЛОГОРИМА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ ОД 1992. ДО 1996. ГОДИНЕ

Аутор и копродуцент Светлана Петрушић

"Побиј, покрсти, протерај" је политичко документарни филм. Основна тема филма су логори на територији Босне и Херцеговине у време грађанског рата од 1992. године, као и страдање Срба заточених у тим логорима. Ово је, иначе, и први документарни филм који се детаљно бави темом страдања српских логораша у периоду од 1992. године до 1996. године. На територији Босне и Херцеговине од 1992. до 1996. било је 500 логора кроз које је прошло преко 55.000 Срба; забележена су 133 метода мучења Срба. Многи Срби нису преживели најсуровију тортуру. Поред основне теме филма, страдања српских логораша, филм се бави узроцима рата, континуитетом страдања Срба, улогом политичког и војног врха НАТО-а, ратом муџахедина против Срба у БиХ, агресијом Хрватске на БиХ, као и етничким чишћењем српске територије и антисрпском пропагандом.

Централни део приче је општина Оџак.

Оџак је једна од првих општина у БиХ са које су Срби 8. маја 1992. године били одведени у логоре. Начин на који су Срби били злостављани, од стране муслимана и Хрвата, представља прилог историји људске патологије.
Због традиционалне српске наивности, комунистичке заслепљености, као и недовољне бриге за сопствени народ, о страдању Срба, као и о губитку српске територије, светско јавно мњење такорећи ништа не зна.
Филм обилује документационим материјалом, као и исказима жртава; завршен је новембра 2004. године.

Премијера филма била је у Бањалуци новембра 2004. године. Филм је забрањен за приказивање у БиХ од стране Педи Ешдауна, међународног представника УН-а у БиХ.

Београдска премијера била је 20. априла 2005. а филм је забрањен за приказивање у београдским медијима (РТС, Б92. ТВ ПОЛИТИКА, ПИНК, СТУДИО "Б")

Удружење логораша Републике Српске користи филм као кључни документ за оптужење починилаца злочина над српским народом у БиХ.
РЕЧ АУТОРА: Овај филм је моја побуна, мој отпор према свакојаком терору и тиранији, мој отпор према наметнутом рату, наметнутом миру и наметнутом забораву. Овај филм је одговор антисрпској пропаганди.

Једини мотив свих нас који смо радили на овоме филму је да филм служи истини.

Аутор и копродуцент филма Светлана Петрушић
Редитељ Ивица Видановић
Продуцент Душан Крстић, Продуцентска кућа "СВЕТЛОПИСНО ОДЕЉЕЊЕ"