САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
Признање Друштва „СЕРБОНА“ Светлани Петрушић
од 29.11.2008. године

Друштво за научно истраживање најстарије историје Срба "СЕРБОНА“ доделило је специјално признање „Др Олга Луковић-Пјановић“ мр Светлани Петрушић, истакнутом новинару, политичком аналитичару и публицисти, за „висок ниво исказане националне самосвести и активности у одбрани националних интереса србског народа, као и доследну упорност на разобличавању историјске и политичке пропаганде против србске државе и србског народа“.

Друштво „СЕРБОНА“ основано је у Нишу 21. априла 2001. године. Залаже се да права историјска истина о српској најдубљој прошлости угледа светлост дана и коначно покаже да српски народ није ни мали, ни безначајан, као што поједини историчари желе да представе.

Таква лажна историја довела нас је дотле да садашњи шиптарски политичари и историчари тврде да воде порекло од Илира. То није истина.

Време је, сматрају чланови Друштва „СЕРБОНА“ да се каже доста историјским лажима.

Једна од таквих историјских лажи је и да је српски народ дошао на Балкан у 6. и 7. веку.

Друштво „СЕРБОНА“ бори се против фалсификовања српске историје, посебно када је реч о школским уџбеницима, као и против затирања историјских чињеница о историји српског народа.

Чланови Друштва су истакнуте личности у јавном животу као и низ универзитетских професора: председник Друштва проф. др Радомир Д. Ђорђевић, проф. др Драгољуб Симоновић, проф. др Бранислав Ђорђевић, проф. др Радивоје Манчић, проф. др Зоран Милошевић, проф. др Славомир Милетић, проф. др Александар Петровић, доц. др Данило Аћимовић и мр Драгољуб Антић.

Друштво „СЕРБОНА“ има своје гласило „Глас СЕРБОНЕ“.

Сербона је била највећа богиња античког света. Најшире је слављена код Срба, Грка и Римљана. Главна улога богиње Сербоне јесте заштина живота и плодности свега у природи. Народ ју је призивао именом мајке, бабице и дадиље.

Њена обележја су крст са четири „С“, што су у ствари четири млада месеца, као обележје њене свемирске улоге. Тај знак је остао као главно обележје српског грба. Најстарији кип Сербоне, који је досад пронађен, од печене је глине из Подунавља и потиче из 3. миленијума пре наше ере.
Најчувенији храм Сербоне био је у Ефесу у Малој Азији. Храм у Ефесу убрајан је у једно од седам светских чуда античког свега, а обред Сербоне вршен је по старом српском обичају, без премисе грчких обреда.

Друштво „СЕРБОНА“ наглашава:

„Историја мора да почива на правим основама. Зато, што историја у себи подразумева истину, а не лаж. Лаж, свакако, прати историју и део је ње, али историјска истина увек тријумфује, ма како то изгледало данас чудно и немогуће. Зато је вредно борити се да историјска истина дође до врха, јер једино на врху она има целовит поглед на стварност. Србски народ нема потребе да се боји такве објективне историје. Напротив, тек када се закорачи у историјске одаје „откриће се ствари нечувене“, како рече давно наш намерно заборављени историчар Милош С. Милојевић. Прави и искрени Срби никада га неће заборавити, али ни нашу србску историјску хероину Олгу Луковић-Пјановић. Нека им је вечна хвала и слава!“

У Београду, дана 03.12.2008. године
У име Друштва „СЕРБОНА“,
Светлана Петрушић