П Р И З Н А Њ Е Савеза логораша Републике Српске Светлани Петрушић, новинару и публицисти, аутору забрањених филмова о страдању Срба

Председник Савеза логораша Републике Српске, господин Бранислав Дукић, уручио је 23.12.2006. године у Вукосављу, граду јединственом по томе што га граде логораши жртве муслиманско-хрватских логора у општини Оџак у Посавини, највише признање Савеза Светлани Петрушић, новинару и публицисти, аутору забрањене серије и филма о страдању Срба, "за помоћ и разумјевање у времену слободе коју остварише наши синови, браћа и очеви. Да генерације које долазе осјете благодет и миран живот на светој српској земљи".
Оџак је једна од првих општина у Босни и Херцеговини са које су српски цивили и деца 8. маја 1992. године били одведени у логоре. Начин на који су Срби били злостављани од стране муслимана и Хрвата представља прилог историји људске патологије. На територији БиХ од 1992. до 1996. било је 500 логора кроз које је прошло преко 55 хиљада Срба; забележена су преко 133 метода мучења Срба.
После Дејтонског споразума Оџак је припао Муслиманско-Хрватској Федерацији, а Срби нису желели да живе са својим џелатима. Тада је почео да ниче нови град на територији Републике Српске, надомак Оџака, Вукосавље.